Main
Dieet & voeding bij ADHD

TRACE-BIOME - onderzoek naar de biologische werking

 

Als u en uw kind meedoen aan het TRACE-onderzoek, wordt u ook gevraagd deel te nemen aan TRACE-BIOME. U en uw kind kunnen er dan voor kiezen om ook (deels) mee te doen aan de metingen van het TRACE-BIOME-onderdeel.

Waarom is onderzoek naar de biologische werking van een dieetbehandeling belangrijk?

Als we meer te weten komen over de biologische werking van een dieetbehandeling, kunnen we een manier vinden om beter te voorspellen bij wie het dieet zal werken. Het zal ook kunnen helpen bij het dieet nauwkeuriger afstellen op elk kind en dus uiteindelijk het dieet korter en minder zwaar maken; of zelfs helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe behandeling waardoor het niet meer nodig is een dieet te volgen. 

Wat wordt er gemeten bij het BIOME-onderdeel?

Er worden er een aantal testen gedaan waarmee we mogelijk de werking van een dieetbehandeling kunnen verklaren. De testen worden tijdens de drie uitgebreide metingen gedaan (voor de start van de behandeling, na 5 weken, en na 1 jaar). Er is dus geen extra bezoek nodig voor dit onderzoek. Het standaard bezoek in het TRACE onderzoek duurt ongeveer 2-3 uur. De meting voor het TRACE-BIOME duurt ongeveer 15 minuten. Als u kiest om ook mee te doen aan de hersenscan, duurt het onderzoek een uur langer. De TRACE-BIOME meting bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Bloedafname

Er is geen extra venapunctie nodig voor deze bloedafname, omdat het tegelijk wordt gedaan met de bloedafname voor de bepalingen van de voedingsstoffen. U en uw kind kunnen aangeven voor welke onderdelen van het onderzoek er bloed mag worden afgenomen. Dat bepaalt de hoeveelheid bloed dat zal worden afgenomen (maximaal 20 ml bij de eerste meting en 10 ml bij de tweede en laatste meting).

  • Speekselafname

Uw kind wordt hierbij gevraagd een kleine hoeveelheid speeksel in een buisje te spugen. Voor dit onderdeel is het belangrijk dat uw kind een half uur voor dit onderzoek niks eet of drinkt (m.u.v. water).

  • Ontlasting

U en uw kind krijgen een doosje met instructies waarin de ontlasting van uw kind opgevangen kan worden. Deze dient u binnen 7 dagen per post terug te sturen.

  • Hersenscan

Als U en uw kind besluiten mee te doen aan de hersenscan van TRACE-BIOME, dan worden van het hoofd van uw kind een aantal MRI scans gemaakt. MRI scans zijn een soort foto’s waarop zowel de structuur en functie van de hersenen gezien kunnen worden. Uw kind wordt liggend op de rug in de scanner geschoven, zodat hij/zij de TV kan zien die in de scanner hangt. De MRI meting bestaat uit een aantal verschillende scans. Bij sommige scans hoeven de kinderen zelf niks te doen, dan kunnen ze op de TV filmpjes kijken. Bij twee scans waarbij we hersenfuncties onderzoeken zal uw kind een spelletje spelen op de TV, met behulp van een soort game-controller. Voordat we naar de MRI scanner gaan, zullen we eerst met uw kind uitgebreid oefenen in onze nep-scanner, zodat ze precies weten wat ze moeten doen en wat ze kunnen verwachten. Bij elkaar duurt het MRI onderzoek ongeveer een uur. MRI onderzoek is volledig ongevaarlijk, maar kan door sommige kinderen wel als spannend worden ervaren. De scanner zal tijdens de verschillende scans behoorlijk wat herrie maken, dus uw kind krijgt een koptelefoon om de oren te beschermen, waarmee ze tegelijk ook met ons kunnen praten als de scanner aanstaat.

In de tabel hieronder is een samenvatting van de testen die we binnen BIOME afnemen.

Wat willen we meten? Hoe gaan we dat meten? Beschrijving en risico’s
Erfelijkheid, vetzuren, afweersysteem Bloedafname (10 minuten) Er is hiervoor geen extra venapunctie nodig.
Hormonen Speekselafname (5 minuten) Een kleine hoeveelheid speeksel wordt opgevangen in een buisje.
Darmbacteriën Ontlasting (thuis) U krijgt een doosje met instructies mee waarin de ontlasting van uw kind wordt opvangen. Deze kunt u per post opsturen.
Hersenfuncties De MRI scanner in het FC Donders Centre, naast het ziekenhuis (1 uur) Uw kind zal ongeveer 1 uur in de scanner liggen, waarbij verschillende scans worden afgenomen. Het Scannen is niet-invasief en volledig pijnloos. Van te voren oefenen we in de oefen-scanner, zodat uw kind precies weet wat er gaat gebeuren.