• Trace project

TRACE-BIOME - onderzoek naar de biologische werking

 

Als u en uw kind meedoen aan het TRACE-onderzoek, wordt u ook gevraagd deel te nemen aan TRACE-BIOME. U en uw kind kunnen er dan voor kiezen om ook (deels) mee te doen aan de metingen van het TRACE-BIOME-onderdeel.

Waarom is onderzoek naar de biologische werking van een dieetbehandeling belangrijk?

Als we meer te weten komen over de biologische werking van een dieetbehandeling, kunnen we een manier vinden om beter te voorspellen bij wie het dieet zal werken. Het zal ook kunnen helpen bij het dieet nauwkeuriger afstellen op elk kind en dus uiteindelijk het dieet korter en minder zwaar maken; of zelfs helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe behandeling waardoor het niet meer nodig is een dieet te volgen. 

Wat wordt er gemeten bij het BIOME-onderdeel?

Er worden er een aantal testen gedaan waarmee we mogelijk de werking van een dieetbehandeling kunnen verklaren. De testen worden tijdens de drie uitgebreide metingen gedaan (voor de start van de behandeling, na 5 weken, en na 1 jaar). Er is dus geen extra bezoek nodig voor dit onderzoekt. Het standaard bezoek in het TRACE onderzoek duurt ongeveer 2-3 uur. De meting voor het TRACE-BIOME duurt ongeveer 15 minuten. De TRACE-BIOME meting bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Bloedafname

Er is geen extra venapunctie nodig voor deze bloedafname, omdat het tegelijk wordt gedaan met de bloedafname voor de bepalingen van de voedingsstoffen. U en uw kind kunnen aangeven voor welke onderdelen van het onderzoek er bloed mag worden afgenomen. Dat bepaalt de hoeveelheid bloed dat zal worden afgenomen (maximaal 20 ml bij de eerste meting en 10 ml bij de tweede en laatste meting).

  • Speekselafname

Uw kind wordt hierbij gevraagd een kleine hoeveelheid speeksel in een buisje te spugen. Voor dit onderdeel is het belangrijk dat uw kind een half uur voor dit onderzoek niks eet of drinkt (m.u.v. water).

  • Ontlasting

U en uw kind krijgen een doosje met instructies waarin de ontlasting van uw kind opgevangen kan worden. Deze dient u binnen 7 dagen per post terug te sturen.

In de tabel hieronder is een samenvatting van de testen die we binnen BIOME afnemen.

Wat willen we meten? Hoe gaan we dat meten? Beschrijving en risico’s
Erfelijkheid, vetzuren, afweersysteem Bloedafname (10 minuten) Er is hiervoor geen extra venapunctie nodig.
Hormonen Speekselafname (5 minuten) Een kleine hoeveelheid speeksel wordt opgevangen in een buisje.
Darmbacteriën Ontlasting (thuis) U krijgt een doosje met instructies mee waarin de ontlasting van uw kind wordt opvangen. Deze kunt u per post opsturen.

 

Deelnemende centra

karakteraccaretriversumrivm

Sponsors

 Horizon 2020newbrainnutrition logo