• Trace project

 

Veelgestelde vragen

 • Zijn er extra kosten voor de deelnemers en krijgen ze een vergoeding?

Er kunnen extra kosten zijn: het kan bijvoorbeeld nodig zijn om ander brood of andere zuivel te kopen. Dit maakt dat de kosten van de voeding voor uw kind hoger zijn. Aan de andere kant gebruikt uw kind naar verwachting minder van andere producten waardoor u hier minder van hoeft te kopen.
Ouders ontvangen een reiskostenvergoeding van 25 euro per testdag.

 • Wat is het advies als mijn kind iets niet lust?

Er wordt rekening gehouden met de voorkeuren van iemand. Als een kind een voedingsmiddel echt niet lust, zal de diëtist samen met u kijken of er een alternatief is.

 • Zijn de diëten ook gezond?

De uitgangspunten van beide diëten is dat het een volwaardige en gezonde voeding is.

 • Wat als de voeding tekorten bevat?

Als het er op lijkt dat er tekorten ontstaan, zal de diëtist samen met u kijken naar een alternatief. Als er langdurige tekorten in de voeding ontstaan, zal een supplement geadviseerd worden.

 • Ik wil alleen meedoen als mijn kind het eliminatidieet / het gebalanceerde krijgt toegewezen, kan dat?

Nee, dit kan niet. Door middel van loting wordt bepaald of uw kind het eliminatiedieet of het gebalanceerde dieet krijgt toegewezen.

 • Wordt het RED dieet bij TRACE onderzocht?

Nee. Het RED dieet wordt uitsluitend toegepast worden door artsen en wetenschappers die een speciale opleiding tot RED-specialist hebben gevolgd. Bij TRACE wordt een eliminatiedieet onderzocht, ontwikkeld door voedingsdeskundigen op basis van wetenschappelijke literatuur. Daarnaast vergelijken we de effecten van dit eliminatiedieet met een gebalanceerd dieet.​

 • Kunnen afspraken met de diëtist in mijn woonplaats plaats vinden?

Afspraken worden over het algemeen telefonisch of met behulp van beeldbellen uitgevoerd. Als u in de buurt van de werkplek van de diëtist woont, kan na overleg ook worden afgesproken om de afspraak face to face te plannen (regio's Nijmegen, Eindhoven, Tilburg en regio Groningen, Haren en Assen/Smilde)

 • Wat als mijn kind ziek wordt tijdens de eerste 5 weken van het dieet?

Over het algemeen is het advies om zo snel mogelijk weer verder te gaan met het dieet en eventuele klachten goed bij te houden op het klachtenregistratieformulier. Neem contact op met de diëtist die u begeleiding geeft. U kunt telefoonnummer of mailadres vinden op de informatie over het dieet.

 • Wat als ik mijn kind per ongeluk iets eet wat niet overeen komt me het dieet?

Het kan voorkomen dat uw kind iets eet wat niet klopt met het dieet, in het begin van de dieetbehandeling zien we vaker dat onbewust fouten worden gemaakt. Het is belangrijk om dit een volgende keer te voorkomen en verder te gaan met het dieet. Als dit bij anderen gebeurd (bijvoorbeeld bij vriendjes of opa/oma thuis) kan het goed zijn om dit met hen te bespreken. De diëtist heeft ook informatie die dan anderen gegeven kan worden.

 • Mijn kind is binnenkort jarig, hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Het is belangrijk om zo veel mogelijk de uitgangspunten van het dieet aan te houden. Het geeft vaak veel duidelijkheid om van te voren met uw kind een plan te maken voor wat er gegeten kan worden en hoeveel. De diëtist kan met u mee denken en ook praktische tips geven. Ook zijn er recepten die u kunt gebruiken om zelf bijvoorbeeld een taart te bakken.

 • Hoe gaat het verder na de eerste 5 weken van het dieet?

Er zal worden gekeken of na 5 weken het dieet effect heeft op de klachten van uw kind. Heeft het dieet een positief effect, dan kan uw kind het dieet verder blijven volgen. Bij dieet 1 gaan we dan ook preciezer kijken welk voedingsmiddel / welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken. De diëtist zal u hier informatie over geven en u verder begeleiden.

 

Deelnemende centra

karakteraccaretriversumrivm

Sponsors

 Horizon 2020newbrainnutrition logo