• Trace project

frr

feestNa 5 jaar werven voor de TRACE studie, is het dan zover: we hebben het beoogde aantal deelnemers behaald!! Er hebben 84 kinderen het eliminatiedieet gevolgd, 81 kinderen het gezonde dieet gevolgd én we hebben bij 60 kinderen de effecten van de zorg bij Karakter kunnen bemeten!

En nu…. Wat gaan we met alle data doen van de 225 deelnemers? Ons hoofddoel is om de korte termijn (na 5 weken) en lange termijn (na 1 jaar) effecten op ADHD en emotieregulatie van de dieetbehandelingen in kaart te brengen. Werkt één van de diëten misschien beter of zijn ze allebei even effectief? Is het haalbaar om zo’n dieet een jaar lang te volgen? Weegt dat op tegen de effecten? En hoe staat dit in verhouding met de gebruikelijke zorg? Ook vinden we het belangrijk om de volwaardigheid van de voeding in kaart te brengen. Daarnaast kijken we naar voorspellers: wat maakt dat een kind kan profiteren van een dieetbehandeling. Ligt dat mogelijk aan de ernst van de ADHD symptomen? Of bijvoorbeeld aan de volwaardigheid van de voeding voor start van het dieet? Kortom: nog veel vragen te beantwoorden!

We hopen dit najaar (2021) de resultaten van de korte termijn effecten te kunnen delen. Volgend jaar (2022) zullen de resultaten van de lange termijn effecten beschikbaar zijn. Ook hopen we dan inzicht te hebben in wat de resultaten betekenen voor het behandelaanbod bij kinderen met ADHD!

 

Nieuws

Studieprotocol TRACE gepubliceerd

In het tijdschrift BMC Psychiatry

Lees meer...

Artikel voeding & gedrag

Verschenen in Vox magazine

Lees meer...

ADHD en een dieet volhouden? Zeker!

Lees hier tips van deelnemers!

Lees meer...

 

Deelnemende centra

karakteraccaretriversumrivm

Sponsors

 Horizon 2020newbrainnutrition logo