• Trace project

frr

feestNa 5 jaar werven voor de TRACE studie, is het dan zover: we hebben het beoogde aantal deelnemers behaald!! Er hebben 85 kinderen het eliminatiedieet gevolgd, 82 kinderen het gezonde dieet gevolgd én hebben we bij 60 kinderen de effecten van de zorg bij Karakter kunnen bemeten!

En nu…. Wat gaan we met alle data doen van de 227 deelnemers? Onze hoofddoel is om de korte termijn (na 5 weken) en lange termijn (na 1 jaar) effecten op ADHD en emotieregulatie van de dieetbehandelingen in kaart te brengen. Werkt één van de diëten misschien beter of zijn ze allebei even effectief? Is het haalbaar om zo’n dieet een jaar lang te volgen? Weegt dat op tegen de effecten? En hoe staat dit in verhouding met de gebruikelijke zorg? Ook vinden we het belangrijk om de volwaardigheid van de voeding in kaart te brengen. Daarnaast kijken we naar voorspellers: wat maakt dat een kind kan profiteren van een dieetbehandeling. Ligt dat mogelijk aan de ernst van de ADHD symptomen? Of bijvoorbeeld aan de volwaardigheid van de voeding voor start van het dieet? Kortom: nog veel vragen te beantwoorden!

We hopen dit najaar (2021) de resultaten van de korte termijn effecten met jullie te kunnen delen. Volgend jaar (2022) zullen de resultaten van de lange termijn effecten beschikbaar zijn. Ook hopen we dan inzicht te hebben in wat de resultaten betekenen voor het behandelaanbod bij kinderen met ADHD!

feest2Er rest ons nog één taak: we willen ook onderzoeken wat er gebeurt in de hersenen van de dieetdeelnemers door middel van een MRI scan in Nijmegen, voor en na 5 weken dieetbehandeling. De MRI heeft door corona een tijd stil gelegen, waardoor er nu te weinig scans beschikbaar zijn om hier uitspraken over te kunnen doen. We zoeken daarom nog 3 dieet deelnemers (8-12 jaar oud) die mee willen doen aan het MRI gedeelte van de studie. Verwijzen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws

Studieprotocol TRACE gepubliceerd

In het tijdschrift BMC Psychiatry

Lees meer...

Artikel voeding & gedrag

Verschenen in Vox magazine

Lees meer...

ADHD en een dieet volhouden? Zeker!

Lees hier tips van deelnemers!

Lees meer...

 

Deelnemende centra

karakteraccaretriversumrivm

Sponsors

 Horizon 2020newbrainnutrition logo